Open infrastructuur belangrijk voor gemeente Doetinchem

TReNT realiseert een core-8 netwerk door de ACHTerhoek

30-9-2021

Door regionale-samenwerkingsverbanden is er steeds meer behoefte aan standaardprocessen, centrale inkoop en gedeelde infrastructuur. Niet alleen zodat er efficiënter gewerkt wordt en kosten worden bespaard, maar ook beveiliging tegen een nieuwe generatie cybercriminelen speelt daarbij een cruciale rol.

Gemeente Doetinchem is één van die gemeenten die een regio-samenwerkingsverband is aangegaan en is dan ook gastheergemeente voor een ICT-samenwerking met 12 organisaties. Dit zijn de gemeenten Oude IJsselstreek, Doesburg, Aalten, Bronckhorst en een aantal aan deze gemeenten verbonden organisaties zoals Laborijn, Erfgoedcentrum, BuHa en de ODA. Deze organisaties bedienen inmiddels gezamenlijk circa 2.300 medewerkers.

Afhankelijkheid van ICT

TReNT voorziet gemeente Doetinchem al sinds 2006 van een glasvezelverbinding. Ook veel van de hierboven benoemde partijen behoren al lange tijd tot de klantenkring van TReNT. Toen de gemeente Doetinchem in 2019 de wens had om de toenmalige WAN-infrastructuur t.b.v. het ICT-samenwerkingsverband te vervangen, zijn wij samen met de gemeente rond tafel gaan zitten. Huub Wentink, teamleider ICT-beheer bij gemeente Doetinchem: “De reden van vervanging was de combinatie van:

  • het aanbieden van een uniforme, schaalbare en uitbreidbare connectiviteitsoplossing voor de locaties van het samenwerkingsverband
  • het voorkomen van Single Point Of Failures

Maar ook de eisen die in het algemeen worden gesteld aan de (beveiliging van) ICT-omgevingen van de overheid (BIO) speelden mee. Door deze ontwikkelingen merkten wij dat we steeds meer en meer afhankelijk werden van een goed ingerichte en altijd functionerende, veilige, betrouwbare en beschikbare WAN-infrastructuur”.

Een open netwerk dat de gewenste vrijheid biedt

TReNT levert een ‘nieuw’ robuust en schaalbaar core-netwerk waarin 16 locaties (5 gemeentehuizen, 1 datacenter en 10 nevenlocaties) zijn opgenomen. De  gemeentehuizen en het datacenter Compudac zijn redundant aangesloten in twee ringen. De nevenlocaties zijn nu nog enkelvoudig aangesloten. De beschikbaarheid is ten opzichte van de eerdere verbindingen enorm vergroot.

Om de oplevering van het nieuwe netwerk te vieren ontving Huub Wentink, teamleider ICT bij gemeente Doetinchem, een canvas met daarop de fysieke vezelroutes van het core-8 netwerk afgebeeld. Hiermee heeft de gemeente een goed beeld van de verbindingen die de basis vormen van hun digitale infrastructuur. 

De nieuwe WAN-infrastructuur van de gemeenten beschikt over voldoende bandbreedte voor het uitwisselen van data- en communicatieverkeer tussen locaties onderling en tussen locaties en het internet. “Daarnaast hechten wij veel waarde aan optimale beschikbaarheid en veiligheid van het netwerk. Dit biedt TReNT ons met haar netwerk”, aldus Huub. Daarbij is de infrastructuur van TReNT open. Dit betekent dat de gemeente de volledige vrijheid krijgt om zelf, naar keuze, diensten en toepassingen toe te voegen of te wijzigen. Die flexibiliteit komt niet alleen terug in het gebruik van het netwerk, maar ook contractueel. Mocht er bijvoorbeeld een locatie afvallen of bijkomen in de toekomst, kan dat gemakkelijk aangepast worden.

Verder is het nieuwe netwerk toekomstbestendig en biedt voldoende mogelijkheden voor de ambities van het samenwerkingsverband. "Zo kunnen wij nu gemakkelijk nieuwe ICT-ontwikkelingen adopteren zoals IPv6, SD-WAN, het afnemen van clouddiensten, centralisatie van applicatie-, apparaat- en netwerkmanagement, virtualisatie e.d. De nieuwe infrastructuur vormt hierop geen belemmering”.

Pragmatisch en doelgericht

“We hebben de samenwerking met TReNT gedurende de implementatie van het core-8 netwerk als zeer pragmatisch ervaren. Volgens duidelijke afspraken verliep het traject soepel en volgens planning. TReNT dacht in het proces goed met ons mee om te zorgen voor een soepele migratie”, aldus Huub.

Goed nieuws
U bent een stap dichterbij het meest dynamische glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is namelijk (zakelijk) glasvezel van TReNT beschikbaar. Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Of neem zelf contact met ons op via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen garanties afgeven. Dit kan komen omdat ons glasvezelnetwerk niet bij u in de buurt ligt of dat er bijzondere omstandigheden zijn. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op of bel met één van onze specialisten op  053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.