“De digitalisering verhoogt de snelheid en kwaliteit van onze dienstverlening”, aldus Patrick Berns, ICT-adviseur bij Liemerije. Het betekent ook dat digitale data 24/7 beschikbaar moeten zijn voor onze medici en zorgteams. Downtime is dan ook geen optie meer. Als systemen eruit liggen, komt de continuïteit – en dus de gezondheid van onze cliënten - in gevaar.
“Tegenwoordig werken we meer en meer met iPads en smartphones”, vertelt Patrick. Daardoor kunnen we zo dicht mogelijk bij de cliënt rapporteren. Daarnaast was het een mooi hulpmiddel tijdens de coronaperiode om cliënten met hun familie en de buitenwereld te laten communiceren. Ook medicatietoediening wordt digitaal afgetekend. Mobiel werken vraagt echter om een snelle verbinding die ook betrouwbaar is. Dit heeft ons dan ook in 2018 doen beslissen om onze digitale infrastructuur te upgraden naar een dark fiber netwerk. TReNT verbindt nu vijf locaties (Zevenaar, Westervoort (2), Didam en Duiven) van Liemerije met elkaar.
Liemerije heeft haar bedrijfskritische medische applicaties zoals hun EPD, ECD, zorg- en pillendossiers in de cloud opgeslagen. Patrick: “In een datacenter heb ik een hele hoge beschikbaarheid, maar op de weg ernaar toe (tussen het datacenter en onze locaties waar het werkproces plaatsvindt) liggen toch een aantal risico’s. Daarom hebben we gekozen om deze onderling te koppelen en op meerdere plaatsen de koppeling naar internet te maken. Hierdoor lopen we minder risico omdat we altijd kunnen terugvallen op één van de internetverbindingen en hebben we meer flexibiliteit. Ook met de verdere ontwikkelingen op gebied van digitaliseren, automatiseren en zelfs robotiseren van processen verwachten we dat de hoeveelheid data alleen maar toeneemt. Deze data moeten we veilig opslaan en dient toegankelijk te zijn.”
“Bij Liemerije werken we ook met verschillende communicatiesystemen”, aldus Patrick. “Zo maken we gebruik van Carenzorgt en Familienet. Dit zijn handige en leuke interactieve communicatiemiddelen om contact te onderhouden tussen medewerkers en naasten van bewoners. Bijvoorbeeld over geleverde en geplande zorg. Het gebruik van ICT bij Liemerije beperkt zich dus niet meer tot de administratieve processen, maar maakt steeds meer deel uit van hun primaire bedrijfsprocessen. Dat maakt dat ze hogere eisen stelt aan haar verbindingen, zowel qua snelheid en beschikbaarheid als aan veiligheid.
“Onze taak is om onze medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen en te faciliteren zodat zij de beste zorg kunnen bieden. Maar ook netwerk- en informatiebeveiliging worden steeds belangrijker. We werken tenslotte met medische cliëntgegevens die niet op straat mogen komen te liggen en uit handen van (cyber)criminelen moeten blijven. Maar bovenal mag de continuïteit van onze zorg niet in gevaar komen. Met de dark fiber verbindingen van TReNT hebben we gekozen voor een veilige bouwsteen voor onze ICT-omgeving. Door de directe verbindingen tussen onze locaties zijn we verzekerd van een exclusief, stabiel en veilig privé-netwerk. We hebben ook bewust gekozen voor eigen infrastructuur. Ik ben namelijk van mening dat dat noodzakelijk is voor de continuïteit en beschikbaarheid van onze dienstverlening”, vertelt Patrick.
Tevredenheid over TReNT
Dat de overstap van een relatief simpele glasvezelverbinding van een mainstream provider naar een dark fiber glasvezelverbinding de juiste is gebleken, blijkt wel uit het feit dat Patrick aangeeft uitermate tevreden te zijn. Mede door het feit dat ze in ruim 2,5 jaar nog nooit een dag eruit hebben gelegen.
“Daarnaast merk je echt dat jullie werken vanuit de klant. En dat lijkt allemaal zo gewoon: jullie ‘nuchtere, no-nonsense, we doen gewoon wat we afspreken-mentaliteit’ maar ik weet inmiddels maar al te goed dat jullie de positieve uitzondering in de markt zijn.”
“En mochten we ergens niet helemaal tevreden over zijn, dan pakken jullie dat ook professioneel op. Zo was de stoep niet helemaal netjes teruggelegd. Hierover heb ik contact gehad met jullie projectleider en de volgende dag was het opgelost. Zulke dingen kunnen voorkomen, maar het is maar net hoe een bedrijf daarmee omgaat en oplost. Ik zeg ook altijd: wat standaard goed gaat, daar wordt de relatie niet beter van. Maar de dingen die mis zijn gegaan en die je samen weet op te lossen, maakt de relatie beter. Dat is de verdiepingsslag.”
Meer weten?
We vertellen je graag meer over deze ketencase en denken met je mee over jouw uitdagingen op het gebied van connectiviteit.