Als “online-drukker” is Drukwerkdeal gebaat bij een zeer hoge beschikbaarheid van het internet. “We zijn super afhankelijk van onze internetverbinding”, vertelt Koen Roumen, CTO van Drukwerkdeal. Toen in 2012 de tijd rijp was een extra (productie)locatie in de lucht te brengen en internet nog belangrijker werd, adviseerde de voormalig IT-partner van Drukwerkdeal in zee te gaan met TReNT. Dit vanwege hun zeer stabiele & snelle glasvezelnetwerk met hoogwaardige SLA. En nog belangrijker, hun ervaring met TReNT als betrouwbare partner, waar maatwerk en klantvriendelijkheid voorop staan. Om de connectiviteit tussen het bestaande en het nieuwe pand te borgen werd in eerste instantie op beide daken een “schotel” geplaatst (kosteneffectieve straalverbinding).
Vanwege gestage groei was uitbreiding noodzakelijk, en een tweede productielocatie werd in gebruik genomen (het derde pand in Deventer). TReNT heeft met haar fijnmazige netwerk perfect voldaan aan de eisen van het bedrijfsnetwerk van de toekomst: hoge capaciteit, beschikbaarheid, stabiliteit en flexibiliteit. Dit is gerealiseerd door een volledig redundante dark fiber ring.
Naast de dark fiber ring tussen eigen locaties heeft TReNT ook invulling gegeven aan de eis van Drukwerkdeal haar klanten te allen tijde toegang te bieden tot haar digitale product catalogus (configuration & delivery tool):
zeer snelle ethernetverbindingen van een tweetal locaties van Drukwerkdeal naar geografisch meer dan 20 kilometer van elkaar gescheiden “opstappunten internet”
automatisch omrouteren van digitaal verkeer via “opstappunten internet”
Het gerealiseerde bedrijfsnetwerk is super betrouwbaar, een stevig fundament voor de toekomst. Terugkijkend op het project vallen me een paar zaken op:
- laagdrempelig sparren met betrokken en zeer deskundige ICT partners (Brunel en TReNT), waarbij het bedrijfsbelang van Drukwerkdeal altijd voorop heeft gestaan
- korte communicatielijnen met vaste aanspreekpunten, zowel in de fase van netwerkontwerp als in de uitvoering
- snelheid in de realisatie van het fysieke netwerk (WAN), waarmee onze locaties vlot in de lucht konden worden gebracht
“Een mooi voorbeeld van de eendrachtige samenwerking met TReNT was het operationeel maken van onze productielocatie aan de Duisburgstraat; daar stond veel druk op. Om de vaart erin te houden hebben we onderling besloten tot een gefaseerde glasvezelaansluiting: eerst het pand enkelvoudig aansluiten, daarna de redundante verbinding opleveren. Helaas konden we voor beide verbindingen niet om een graafvergunning van de gemeente heen. Daarmee hadden we relatief veel “tijdverlies”. Op basis van een kort “een-tweetje” tussen (de aannemer van) TReNT (vergunningaanvraag met beoogd glasvezeltracé) en het opschakelen van de verantwoordelijke wethouder (contact Drukwerkdeal) hebben we meerdere werkweken tijdwinst geboekt!”
De dark fiber verbindingen van TReNT zorgen ervoor dat we geen zorgen hoeven te maken over onze dataverbinding, aldus Koen. “Dit in tegenstelling tot onze collega’s in Antwerpen. Daar heeft iedereen een laptop om te “vluchten” naar een internetcafé wanneer de verbinding uitvalt; elke maand wordt er wel een kabel geraakt bij de verbouwing van station Antwerpen.“ Met een glimlach op zijn gezicht: “hopelijk rolt TReNT ook in België snel een netwerk uit. Maar in alle ernst, genoemde situatie heeft wel gemaakt dat we een robuust en betrouwbaar netwerk als dat van TReNT weten te waarderen.”
Verbeteren
Is er dan echt alleen maar positief nieuws te melden over de samenwerking met TReNT, vragen we Koen. ”De keuze voor een internetprovider vormde een kleine uitdaging, aangezien het aanbod via de aangesloten internetknooppunten in Deventer en Apeldoorn erg breed is. Maar goed, dat zie ik dan maar als een luxeprobleem.”
Onderscheidend vermogen TReNT
We zijn super afhankelijk van onze internetverbinding, vertelt Koen. 'Daarom waren wij op zoek naar een bedrijfsnetwerk dat super betrouwbaar is en een stevig fundament is voor de toekomst. Waarom Koen rustig slaapt vatten we hieronder nog eens samen:
denken in functionaliteit, conceptuele netwerkoplossingen
korte lijnen, met name “change management” (netwerkaanpassingen)
vaste contactpersonen maken afspraken waar
transparant netwerk (KMZ-file punt-punt geleverde verbindingen)
toekomstvast product: schaalbaar, vrijelijk in te richten netwerk, keuzevrijheid provider(s)
Meer weten?
We vertellen je graag meer over deze ketencase en denken met je mee over jouw uitdagingen op het gebied van connectiviteit.