De ICT-afdeling is verantwoordelijk voor het netwerk, de 7.000 werkstations, 4.700 tablets en diverse andere randapparatuur. Clemens Schellens, directeur Bedrijfsvoering: “Wij werken steeds meer vanuit de cloud. Dat maakt goede, veilig en snelle netwerkverbindingen nog belangrijker. De bandbreedte was toereikend, maar de netwerkbelasting groeide snel. Ook waren er piekmomenten waarbij we dichtbij de maximale bandbreedte kwamen. Met de dark fiber verbindingen van TReNT is dit gemakkelijk op te schalen. Hierdoor zijn we klaar voor de toekomst!”.
Sinds eind 2012 zijn het bestuurskantoor en alle scholen van Achterhoek VO daarom aangesloten op een eigen dark fiber glasvezelnetwerk met voldoende bandbreedte om de groei van het interne dataverkeer op te vangen. “Hierdoor kunnen we efficiënter werken, meer rendement uit onze ICT-systemen halen én onze verbindingen flink optimaliseren”, vertelt Maurice Bohmer, hoofd ICT van Achterhoek VO. Er is destijds ook gekozen voor een extern datacenter. “Het voelt vertrouwder aan om de ICT buiten de deur te plaatsen in een datacenter”, aldus Maurice. “Op dit moment hebben we dan ook geen actieve servers meer op onze scholen staan”.
Dark fiber ring
Verder bepalen wij nu zelf wat er over de glasvezel gaat, zowel qua (telecom)provider als datastromen”. Achterhoek VO heeft ervoor gekozen om alle scholen in een ringstructuur te ontsluiten. “Je bent anders heel kwetsbaar. Op het moment dat er een glasvezelbreuk is of als er een keer een switch uitvalt, zou dat betekenen dat de scholen geen verbinding meer met het datacenter én elkaar hebben.
Geen wenselijke situatie. Bij een ringstructuur is altijd één van de twee routes beschikbaar. De glasvezelring heeft zijn nut inmiddels bewezen: een breuk in een glasvezelkabel ten gevolge van graafwerkzaamheden had geen invloed op de netwerkfunctionaliteit van onze scholen.”
Digitalisering in het onderwijs Netwerkbeheeroplossingen, digiborden, tablets en online onderwijsomgevingen. Al deze ontwikkelingen brengen een explosieve groei van dataverkeer met zich mee. “Zo is ons internetverbruik in de afgelopen drie jaar verdubbeld”, vertelt Maurice. “We zitten nu overdag op gemiddeld 3 Gigabit/s internetverkeer en de verwachting is dat het alleen nog maar stijgt. Dit komt mede door steeds meer cloudtoepassingen en het stijgende gebruik van ICT toepassingen in het onderwijs”, geeft Clemens Schellens, directeur Bedrijfsvoering van Achterhoek VO, aan. “Dit vraagt het nodige van onze infrastructuur en internetaansluitingen. Onze grootste uitdaging zal niet de bandbreedte van de internetverbinding zijn, maar de huidige bandbreedte van 10 Gigabit/s tussen de schoollocaties.
Nu bieden we scholen alle mogelijke ICT-diensten aan vanuit onze datacenter en dat gaat nu nog prima over de bestaande infrastructuur. Ik kan niet beoordelen of de bandbreedte van 10 Gigabit/s in de toekomst voldoende blijft, maar dan plaatsen we nieuwe infrastructuurcomponenten om op te schalen naar een verbindingssnelheid van 40 Gigabit/s. Eén van de grote voordelen van dark fiber is namelijk dat de aangesloten apparatuur bepalend is voor de bandbreedte.” Clemens denkt dat ICT vooral als ondersteunend middel gebruikt zal blijven. “Persoonlijk denk ik dat het MOOC (Massive Open Online Course) principe nog ver weg is en ben van mening dat kinderen pas gaan leren als er een enthousiaste leraar voor de klas staat. Maar vraag het me over 10 jaar nog een keer…
”Maurice geeft aan dat de communicatie met TReNT als zeer prettig wordt ervaren. “We kunnen heel snel schakelen”, vertelt Maurice. “De communicatie met TReNT is altijd heel toegankelijk, makkelijk en prettig. Ook storingen zijn heel uitzonderlijk bij TReNT. Wij hebben er misschien één of twee keer mee te maken gehad, maar ook dan is de communicatie goed. De storing wordt op tijd gemeld, van de oplossingswerk zaamheden worden we op de hoogte gehouden en de storing is ook weer binnen de afgesproken tijd opgelost”
Meer weten?
We vertellen je graag meer over deze ketencase en denken met je mee over jouw uitdagingen op het gebied van connectiviteit.