Van Backpacker naar Trashpacker

Van Backpacker naar Trashpacker

9 september 2020

Bij TReNT hebben we ervoor gekozen om ons structureel te verbinden aan enkele landelijke en regionale initiatieven. Daarnaast krijgt elke TReNT-medewerker jaarlijks de mogelijkheid om een zelfgekozen goed doel te sponsoren. Dat kan de lokale sportclub zijn, maar ook een liefdadigheidsinstelling of evenement. Collega’s Erna Wolberink en Erik Flederus sponsoren beiden dit jaar Stichting Trashpackers.

Trashpacker
Wat begon met een spontane ‘clean-up’ op een strand in Zuidoost-Azië, groeide voor Tijmen Sissing uit tot een wereldwijde beweging en een organisatie genaamd Trashpackers. Van het opruimen van stranden met locals tot plastic afval reduceren bij bedrijven en educatie op scholen over plastic afval in de natuur. Hengeloër Tijmen begon als backpacker en is nu Trashpacker: samen met duizenden anderen. Zijn doel voor dit jaar? 100.000 vuilniszakken vullen met afval over de hele wereld.

Niet lullen, maar poetsen
Tijmen vertrok in 2017 als backpacker naar Zuidoost-Azië. Daar liep hij al snel tegen de grote hoeveelheden plastic en ander afval dat hij tegenkwam in de natuur aan. “Toen ik een keer middenin een mini plasticsoep aan het snorkelen was, ging de knop om”, vertelt Tijmen. Hij besloot de stranden op te gaan ruimen. De lokale bevolking keek met verbazing toe hoe hij het strand van afval ontdeed. Sommige dachten dat hij een taakstraf had, anderen bedankten hem voor de hulp. Een lokale bewoner filmden zijn schoonmaakactie. Die video kwam op Facebook terecht en ging binnen no-time viral. Zijn initiatief werd een hype in Azië, het idee groeide uit tot een beweging onder backpackers in Azië én de lokale bevolking.

Sneakers van appelleer
Naast het organiseren van opruimacties wil Tijmen mensen ook bewust maken van het feit dat afval niet ‘gewoon’ afval is maar een waardevolle grondstof. Tijmen gooit dan ook zijn voeten op tafel en vertelt dat de sneakers die hij aan heeft, gemaakt zijn van appelleer, gerecyclede autobanden en PET flessen uit de oceaan. Zijn sokken zijn gemaakt van visnetten.   

Toekomst
Door de coronacrisis is de stichting Trashpackers volop bezig met plannen voor de toekomst en zullen de opruimacties weer doorgaan wanneer dat kan. Zo zijn Tijmen en zijn team druk bezig met het ontwikkelen van een integraal schoolprogramma met als doel scholen bewuster met afval om te laten gaan, minder afval te produceren en zoveel mogelijk hergebruiken of recyclen. Zowel het schoolbestuur als leerlingen worden bij dit traject betrokken. De stichting is namelijk van mening dat educatie en inspiratie van fundamenteel belang zijn voor gedragsverandering. Het sponsorgeld van TReNT wordt voor dit schoolprogramma ingezet.

Twente als schoonste regio van Nederland
Wat Tijmen met Trashpackers in het buitenland doet, doet hij ook voor Twente. Zo wil hij ervoor zorgen dat Twente de titel ‘Schoonste regio van Nederland’ krijgt. Hierover is hij met gemeenten, bedrijven en inwoners in gesprek en organiseert hij workshops en activiteiten die ervoor moeten zorgen dat Twente deze titel in handen krijgt. 

Steunen en volgen
Wil je Tijmen volgen, ondersteunen of zelf meedoen als trashpacker? De Hengeloër is te volgen via Facebook of neem een kijkje op: www.trashpackers.org

Goed nieuws
U bent een stap dichterbij het meest dynamische glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is namelijk (zakelijk) glasvezel van TReNT beschikbaar. Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Of neem zelf contact met ons op via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen garanties afgeven. Dit kan komen omdat ons glasvezelnetwerk niet bij u in de buurt ligt of dat er bijzondere omstandigheden zijn. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op of bel met één van onze specialisten op  053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.