Liveconcert met bandleden op 80 kilometer afstand dankzij dark fiber

Liveconcert met bandleden op 80 kilometer afstand dankzij dark fiber

9 maart 2021

Een liveconcert waarbij de bandleden verspreid over drie locaties live meespelen. Het lijkt onmogelijk, toch is het een ArtEZ-student gelukt voor zijn afstudeerproject. Hoe dat kan? Middels een ICT-omgeving met goede dataverbindingen. Het samenbrengen van de drie locaties van ArtEZ via een digitale verbinding heeft de naam de 4de Locatie opgeleverd. De totstandkoming van deze vierde locatie komt, na jaren voorbereiding, precies op het moment dat de behoefte om op afstand samen te werken en te musiceren groter is dan ooit. Het concert was via een livestream te volgen.

Geen haperingen en vertragingen

Nog steeds worden televisie-, radio- en videoverbindingen gehinderd door haperingen en vertragingen. Dat is niet alleen vervelend voor gesprekken in een live-uitzending, het zorgt er ook voor dat samen musiceren op afstand tot voor kort onmogelijk was.

Zo stuurden musici elkaar tot nu toe een audiobestand toe. Op eigen locatie werd dan de eigen partij toegevoegd. Dankzij een combinatie van snelle glasvezelverbindingen en nieuwe opnametechnieken, is dat opeens niet meer nodig. De afstudeerstudent werkte tijdens het concert met beeldschermen om visueel aanwijzingen te geven aan zijn bandleden in Zwolle en Arnhem. “Je merkt niet dat je bandleden op 80 kilometer afstand staan”, aldus de student. “De verbinding geeft het gevoel dat iedereen op dezelfde plek muziek maakt. Het geluid van de blazers in Zwolle bereikte mij eerder dan dat van de drummer in dezelfde ruimte in Enschede.”

"Het geluid van de blazers in Zwolle bereikte mij eerder dan dat van de drummer in dezelfde ruimte in Enschede.”

Bob Lammers (afstudeerstudent ArtEZ)

Verbinding van drie locaties

ArtEZ heeft haar drie locaties in Arnhem, Enschede en Zwolle met elkaar verbonden via glasvezelverbindingen met een bandbreedte van 10 Gb/s. TReNT levert hier een belangrijk aandeel in middels een managed dark fiber-verbinding in Enschede. Voor de livestream van het concert heeft ArtEZ een Quality of Service van 6 Gb/s ingesteld op haar netwerk. Dit betekent dat het dataverkeer van het concert een eigen pad had over hun Optical Private Network en voorrang kreeg. 

Luister ook het radiointerview op NPO Radio 1 over dit project. 

Goed nieuws
U bent een stap dichterbij het meest dynamische glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is namelijk (zakelijk) glasvezel van TReNT beschikbaar. Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Of neem zelf contact met ons op via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen garanties afgeven. Dit kan komen omdat ons glasvezelnetwerk niet bij u in de buurt ligt of dat er bijzondere omstandigheden zijn. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op of bel met één van onze specialisten op  053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.