Sponsorproject: Brickworkz

Sponsorproject: Brickworkz

Bij TReNT hebben we ervoor gekozen om ons structureel te verbinden aan enkele landelijke en regionale initiatieven. Daarnaast krijgt elke TReNT-medewerker jaarlijks de mogelijkheid om een zelfgekozen goed doel te sponsoren. Dat kan de lokale sportclub zijn, maar ook een liefdadigheidsinstelling of evenement. Collega Ewout Koldenhof sponsort dit jaar Stichting Brickworkz. Stichting Brickworkz creëert kansen voor jongeren met én zonder een uitdaging om zichzelf te kunnen ontwikkelen op een normale manier via een betaalde bijbaan.

De impact van een bijbaan is groot

“Jongeren met een uitdaging moeten ook de kans krijgen op een leuke bijbaan”, vinden Peter Westenberg en Elisabeth de Groot, initiatiefnemers van Stichting Brickworkz in Enschede. “Door onze ervaring zien wij dat jongeren met o.a. autisme en ADHD, vaak niet kunnen deelnemen aan de maatschappij. Ze zitten vaak thuis en komen niet mee met leeftijdsgenoten. Hierdoor stagneert hun sociale en werkgerelateerde ontwikkeling. Dit kan leiden tot isolement, depressie en afstand tot de arbeidsmarkt op latere leeftijd. Wij willen jongeren met een uitdaging het gevoel geven dat ze niets minder of anders zijn dan jongeren zonder een uitdaging.” Er bleken weinig bijbaantjes te bestaan voor deze jongeren in Enschede, dus besloten Peter en Elisabeth zelf de touwtjes in handen te nemen en werd Stichting Brickworkz opgericht. Omdat hun initiatief een groot succes werd, verhuisde het initiatief al snel van de zolderkamer van Peter naar de Spinnerij Oosterveld.

Stichting Brickworkz is ontstaan vanuit de initiatieven Unbrickable en LSPkits. Unbrickable is opgericht in 2017 dat zich bezighoudt met de verkoop van nieuwe en gebruikte LEGO items. Tevens ontwerpen en realiseren zij unieke (LEGO) modellen, relatiegeschenken en promotiemateriaal voor bedrijven. LSPkits verhuurt LEGO serious play sets om facilitators te ondersteunen bij hun workshops. Daarnaast realiseren de jongeren binnen het label van Design Anderz producten op het gebied van vormgeving en webdesign.

Specifiek voor jongeren

“Jongeren tussen de 13 en 21 jaar met en zonder een uitdaging werken samen (50/50) op de werkvloer bij ons”, vertelt Elisabeth. “Het combineren van deze jongeren heeft voor iedereen een positief effect. Jongeren leren van elkaar en versterken elkaar. Maar voordat de jongeren worden aangenomen, vindt er eerst een kennismakingsgesprek plaats. Tijdens dit gesprek wordt er onderzocht of er van beide kanten een klik is. Hierbij wordt er gekeken naar de talenten van de jongeren en hoe deze ingezet kunnen worden op de werkvloer. Indien er een klik is, wordt er een doelenplan opgesteld en bekeken hoe deze doelen bereikt kunnen worden. De jongere zal vervolgens op de werkvloer aan zijn doelen werken en verantwoordelijk zijn voor bv. het sorteren van de lego, magazijnbeheer, verwerken van orders of designontwerp. Hierdoor krijgen zij de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op diverse sociale ontwikkelingspunten, zoals: communicatie, samenwerken, elkaar helpen, vragen stellen, voor jezelf opkomen en feedback ontvangen.”

Wat kunnen jullie met het sponsorbedrag van TReNT realiseren?

Peter geeft aan dat ze met behulp van het sponsorbedrag een UV-printer hebben kunnen kopen. Hiermee kunnen ze o.a. de relatiegeschenken en het promotiemateriaal bedrukken om het zo nog interessanter te maken voor bedrijven. Tevens creëert deze printer ook nieuwe werkplekken. Het is dus niet alleen maar meer blokjes sorteren, maar de printer biedt creatievere uitdagingen voor de jongeren. Tevens zijn de jongeren verantwoordelijk voor het onderhoud van de printer. 

Het uiteindelijke doel van Brickworkz is het nog verder uitbreiden waardoor ze meer jongeren een kans kunnen bieden. Daarnaast hopen Peter en Elisabeth dat hun concept wordt opgepakt door andere initiatiefnemers in Nederland met als doel om jongeren met een uitdaging in heel Nederland te kunnen helpen.


Brickworkz

Nieuwsgierig geworden of geïnteresseerd? Bekijk hier hun nieuwe website mede ontworpen door de jongeren!

Goed nieuws
U bent een stap dichterbij het meest dynamische glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is namelijk (zakelijk) glasvezel van TReNT beschikbaar. Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Of neem zelf contact met ons op via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen garanties afgeven. Dit kan komen omdat ons glasvezelnetwerk niet bij u in de buurt ligt of dat er bijzondere omstandigheden zijn. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op of bel met één van onze specialisten op  053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.