Gemeente Veenendaal zet in op toekomstbestendige connectiviteit.

Klant aan het woord:
Gemeente Veenendaal

In Regio Foodvalley is de digitale overheid nu al een feit. Digitaal paspoorten aanvragen, rijbewijzen verlengen en de raadsvergadering live via streaming video volgen: het is de dagelijkse praktijk in de gemeenten Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Veenendaal. Dat vraagt om extreem snelle, veilige en schaalbare verbindingen zonder vertraging en downtime. Het fundament: dienstenonafhankelijke glasvezelinfrastructuur van TReNT.

De digitale transformatie van de overheid vraagt om slimme toepassingen die de dienstverlening aan burgers en bedrijven efficiënter èn persoonlijker maken. In dit kader hebben de gemeenten Veenendaal en Rhenen in 2013 de krachten gebundeld met als doel om de ICT professioneler en kostenefficiënter te organiseren door kennis en ICT-faciliteiten bijeen te brengen. Zo kwam een eigen twin-datacenter concept met een primaire omgeving in Veenendaal en secundaire serverfarm in Rhenen tot stand. Om verdergaande schaalvoordelen te realiseren werd genoemd concept bij omringende gemeenten onder de aandacht gebracht. Uiteindelijk moesten vijf gemeentes met elkaar gekoppeld worden. 

Ringvormig Dark Fiber glasvezelnetwerk

TReNT levert nu dan ook een ringvormig Managed Dark Fiber glasvezelnetwerk van ruim 100 kilometer dat de vijf gemeentehuizen onderling met elkaar verbindt en met burgers en bedrijven. Ook datacenter BIT in Ede is aangesloten. 

De pragmatische en doelgerichte aanpak van TReNT was doorslaggevend om voor hen te kiezen. Geen ingewikkelde toestanden of complexe afspraken, maar een oplossingsgerichte aanpak, die goed aansluit bij onze bedrijfscultuur.

door Karel Klumpenaar

Het netwerk is volledig redundant uitgevoerd (dubbel uitgevoerde glasvezelverbindingen tussen de locaties via verschillende routes). “Redundantie is cruciaal voor de uptime van onze totale ICT-omgeving”, geeft Karel aan. “Downtime of dataverlies heeft grote gevolgen voor de dienstverlening aan onze burgers. Daarnaast hosten we de ICT-omgeving van Sportservice Veenendaal en Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Daar liggen SLA’s onder waarin we een hoge uptime garanderen. Met de redundante verbindingen van TReNT kunnen we die volledig waarmaken."


Marco Verloop, wethouder Informatiesamenleving & Digitalisering

Samenwerken binnen ICT Campus

De invulling van een gezamenlijke ICT-organisatie en -infrastructuur past bij de positie van de stad Veenendaal als ICT-centrum van de Regio FoodValley. “De gemeente wil een goed huisvestigingsklimaat bieden voor ICT-bedrijven”, vertelt Karel. Hiertoe zijn verschillende initiatieven opgestart, waaronder ICT Campus. ICT Campus is een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid met als doel Veenendaal en omgeving te ontwikkelen tot hét ICT-centrum voor Food, Health en Tech in 2025. De partners werken samen aan innovaties op deze drie gebieden en zorgen er samen voor dat Veenendaal en omgeving dé ICT-banenmotor is met een optimaal vestigingsklimaat voor ICT-bedrijven en top ICT-onderwijs. Marco Verloop, wethouder Informatiesamenleving & Digitalisering van de Gemeente Veenendaal: “Bij een ICT-centrum horen uitstekende digitale voorzieningen. Ik ben er trots op dat de gemeenten Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Veenendaal nu niet alleen digitaal verbonden zijn via een verbinding met hoge kwaliteit en snelheid, maar dat de ingelegde infrastructuur ook mogelijkheden biedt voor het ontsluiten van de bedrijventerreinen in de gemeenten.


Meer weten?

Wij vertellen u graag meer over deze case en helpen u met uw uitdagingen op het gebied van connectiviteit .

Goed nieuws
U bent een stap dichterbij het meest dynamische glasvezelnetwerk van Nederland. Op uw locatie(s) is namelijk (zakelijk) glasvezel van TReNT beschikbaar. Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Of neem zelf contact met ons op via 053 - 711 41 00.
Speciale voorwaarden
Voor uw locatie(s) kunnen wij momenteel geen garanties afgeven. Dit kan komen omdat ons glasvezelnetwerk niet bij u in de buurt ligt of dat er bijzondere omstandigheden zijn. Graag komen wij met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden. Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op of bel met één van onze specialisten op  053 - 711 41 00.
Bedankt voor uw aanvraag. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.